Kako stvoriti sigurno kućno okruženje za najstarije

Sprečimo padove prilagođavanjem  stambenog prostora

Sa starenjem se povećava rizik od padova i povređivanja. Sperčavanje padova i povreda kod starije populacije zahteva sveobuhvatan pristup koji se bavi prilagođavanjem životne sredine što  će omogućiti osobi lakše kretanje i samostalnost u obavljanju kućnih poslova. 

Potrebno je sprečiti   saplitanje   i padove  nošenjem udobne obuće koja se ne kliza i ne spada sa nogu, skidanjem prostirki ili pričvršćivanjem istih za pod, ili postavljanem neklizajućih podloga. 

Za osobu koja se kreće u kolicima neophodno je ukloniti pragove  i druge prepreke između prostorija radi lakšeg i bezbednijeg kretanja.

Nameštaj rasporediti tako da obezbedi komfor i udobnost, u prostoji  u kojoj osoba najviše boravi poželjno je da ima svoj kutak  sa foteljom, stočićem, lampom policom za knjige, telefon i daljinski upravljač.

 Krevet u spavaćoj sobi važno je da bude pristupačan naročito za osobe u kolicima i da ima na dohvat ruke stočić i lampu.

Hodnik kao i stan bi poželjno bilo da bude osvetljen nekim prigušenim osvetljenjem kako se osoba ne bi spotakla prilikom ustajanja i kretanja.

Prostirke u kupatilu treba ukloniti ili pričvrstiti za pod, ili staviti neklizajuće podloge. U kadu ili tuš kabini postaviti neklizajuću gumu i sedište za kadu. Za teže pokretne osobe pričvrstiti rukohvate pored kade i WC šolje, postaviti stolicu za kadu. Na WC šolju staviti adapter.

Postavljanjem rampe ili lifta za stepenice pomoći će starijim osobama da se bezbedno kreću u svojim domovima.

U sređivanju  prostora neophodno je da učestvuje  i osoba koja će ga koristitiu skladu sa svojim mogućnostima i sposobnpstima, a prema njenim potrebama.