pomoć u kući

ISHRANA I ZDRAVLJE U PERIODU PRAZNIKA I ZIME

Vreme je praznika, prazničnih trpeza i obilnih obroka. Često u ovaj period „uskočimo“ nesvesno, i ne uspemo da svoje telo pripremimo za obilne obroke koji su neizbežni u ovo vreme. Takođe, za one koji poštuju post, još je veće opterećenje za organizam prelazak na mrsnu hranu.

Mora se voditi računa o umerenosti i izbalansiranosti. Bitno je ne preskakati obroke, čekajući obilan praznični ručak. Ovo je posebno bitno za starije osobe, koje često imaju hronične bolesti, poput povišenog krvnog pritiska, a hrana koja se služi na slavljima je masnija i začinjenija. Ono što još utiče na zdravlje tokom hladnijih dana jeste slabije kretanje van doma.

Preporuke stručnjaka svima, a to posebno važi za starije osobe i hronične bolesnike, su umerena i izbalansirana ishrana, kao i česti, a manje obilni obroci. Vežbe u kućnim uslovima, i kada vremenske prilike dozvole šetanje van doma. Bitno je uzimati što više svežeg voća i povrća, ali i suplemente kako bismo ojačali imunitet i prevenirali respiratorne infekcije koje su česte u ovom periodu.

U svemu ovome za starije osobe je bitna uloga gerontodomaćice, koja priprema obroke korisnicima usluge pomoć u kući, pa je važno voditi računa o kalorijskoj vrednosti, a takođe im može pomoći prilikom šetanja ili izvođenja vežbi u okviru doma. Može ih odvesti do lekara ili nazvati dežurnu službu radi konsultacija. Za starije osobe važno je savetovanje sa izabranim lekarom oko načina ishrane, kao i kontrolisanja terapije i suplemenata koje mogu uzimati, shodno svom zdravstvenom stanju.

Mentalno zdravlje

Kada govorimo o zdravlju, često se koncentrišemo samo na fizičko zdravlje, ali potrebno je obratiti pažnju i na mentalno zdravlje i sačuvati ga.

O ovome smo pričali u prethodnom tekstu, kako praznična atmsfera može uticati na raspoloženje svih, a posebno starijih osoba.

Ono što možemo učiniti za svoje mentalno zdravlje, odnosno mentalnu higijenu, jeste upražnjavanje različitih aktivnosti koje okupiraju mozak. To može biti rešavanje ukrštenih reči, igranje šaha, čitanje knjiga… Za opuštanje može pomoći meditacija, slušanje lagane, instrumentalne muzike.

Iskoristimo dane praznika i odmora za opuštanje, ali ne smemo preterivati. Umerena hrana i piće, ali i aktivnosti koje će nas aktivirati kako fizički tako i mentalno.