PRAZNIČNA DEPRESIJA

Vreme je praznika, porodičnih okupljanja, proslava. I dok nas praznici najčešće asociraju na okupljanja, radost, smeh, lepo raspoloženje i poklone, često se u ovom periodu javlja depresivno raspoloženje kod velikog dela populacije, a posebno kod starijih osoba.

Dolazi do presabiranja, „podvlačenja crte“ – šta smo postigli u ovoj godini, šta želimo u narednoj, koji su nam ciljevi. U ovom periodu nam svima prija da budemo okruženi porodicom, prijateljima, ljudima koji nam znače, međutim to nije uvek moguće.

Kod starijih je depresivno raspoloženje možda i najizraženije u prazničnim danima, nego tokom ostatka godine. Često su sami, bez životnog partnera, deca su ili u inostranstvu ili na svoj način organizuju proslavu. A kako se svuda priča o proslavama i okupljanjima – u reklamama, filmovima, vestima, starijima je još teže ukoliko su sami.

Takođe, to je izraženije u situaciji pandemije virusom COVID 19.

Korisnicima usluge pomoć u kući, posete gerontodomaćice u ovom periodu su veoma značajne. Osećaju se da nisu sami, imaju nekoga ko misli na njih i ko je tu za sve što im treba, osećaju se prihvaćeno. Takođe, gerontodomaćice mogu da im pomognu da uspostave vezu, putem modernih tehnologija, sa decom, porodicom i prijateljima, ukoliko su inostranstvu. Ono što ger.domaćica može da sprovede na terenu, jeste i organizovanje vremena korisnika tako da mu pomogne da sastavi pismo ili čestitku i pošalje ih svojim bližnjima, što će ih okupirati i podstaći da budu aktivni. Ili može organizovati i ukrašavanje prostora u kom korisnik boravi ili pravljenje kolača zajedno sa samim korisnikom, kako bi im se ispunilo vreme i kako bi na drugačiji način sagledali praznične dane.

Bitno je staviti do znanja starijima da su prihvaćeni i da neko misli na njih, da nisu sami, posebno u periodu praznika. To možemo učiniti poklonom ili makar nekim manjim gestom, recimo tako da im pošaljemo čestitku poštom. To ih asocira na neko ranije vreme, koje je svima njima ostalo ulepom sećanju, a takav gest probudiće osećaj prihvaćenosti.

Pružite nekome gest pažnje i ulepšaćete mu dane. Sitnice znače.

Želimo Vam srećne predstojeće praznike!